Sint Martinus en de gans

Een ganzenmaaltijd in november is oorspronkelijk een traditioneel gerecht in Groningen. Deze traditie is een nieuw leven ingeblazen.

Sint Maarten is een feest voor kinderen. Ja, maar ook een feest voor jong en oud, arm en rijk. Dat wordt soms vergeten.
Sint Martinus leefde in de vierde eeuw na Christus. Hij werd soldaat in het Romeinse leger. Dat leger trok de Franse stad Amiens binnen. Bij de stadspoort zat een bedelaar die Martinus om geld vroeg. Geld had de jonge Romeinse soldaat niet, maar hij sneed met zijn zwaard zijn mantel in tweeën en gaf de helft aan de bedelaar. Was hij een vrek dat hij slechts de helft van de mantel gaf? Neen, de andere helft van de mantel behoorde de keizer toe.

Jaren later liet Martinus zich dopen. Martinus was 56 jaar toen men hem bisschop van de Franse stad Tours wilde maken. Hij wilde eigenlijk niet en verstopte zich in een ganzenhok. Een grote fout. De ganzen gakten zich een ongeluk en de burgers van Tours trokken Martinus uit het hok. Weigeren durfde hij niet meer. Vandaar de relatie tussen Martinus en de gans.

Martinus werd de beschermheilige van de bedelaars en armen, van herders, boeren, wijnbouwers, kinderen en van vee.
De Martinikerk in Groningen draagt zijn naam en zijn paard staat boven op de toren.

Ganzengebraad
In vroegere tijden vierde men het feest van Sint Martinus met een groots feestmaal. Gans op diverse manieren bereid: Maartensgans gevuld met kastanjes, of appels, aardappels en paddenstoelen.

(Een idee van de Vereniging Vrienden Martinikerk, de Kon. Vereeniging voor Volksvermaken en de Protestantse Gemeente Groningen)

Reserveer nu via WhatsApp. Let wel op, wij hebben niet de hele tijd de telefoon in de hand want onze aandacht gaat uit naar onze gasten. Het kan soms dus even duren voor u antwoord krijgt.
Powered by