Selecteer een pagina

Port is het een digestief of aperitief, u zegt het maar! Het maakt mij niet uit, persoonlijk vind ik heerlijk om er mee te beginnen. 

Wij schenken heel graag Kopke Colheita (2002)

Deze tawny port is van 1 enkel goed oogstjaar en rijpt minimaal 7 jaar op eikenhouten vaten, hierdoor komt de port licht in contact met zuurstof, De port oxideert, verliest zijn kleur en krijgt de geur en smaak van vanille, gedroogde pruimen specerijen, toffee en karamel.

Wat is het verschil tussen een tawny en een ruby? 

Een ruby rijpt op fles, en een tawny op vat, dit is het meest simpele uitleg, ik kan dit natuurlijk helemaal gaan verdiepen ,maar of het u daadwerkelijk interesseert? Uiteindelijk gaat het erom wat er in deze mooie fles zit! En dat is dus een tawny! 

Port is afkomstig uit de Douroregio in Portugal. Alleen als Port hier is geproduceerd, mag Port ook daadwerkelijk deze naam dragen

Wat ik nou een leuk weetje vind van Port, dat het niet uitgevonden is door de Portugezen, maar door de Britten! En dat gewoon door toeval, maar zo zijn volgens mij meer dingen uitgevonden/ondekt!

De portwijnen zijn ontstaan in de 17e eeuw. Engeland importeerde destijds veel wijnen uit Frankrijk. In die periode raakte Engeland verwikkeld in een oorlog met Frankrijk. Omdat de Engelsen geen wijn meer uit Frankrijk konden halen, weken ze uit naar het zuidelijker gelegen Portugal. Veel wijnen werden echter slecht tijdens de lange boottocht van Portugal naar Engeland. Om dit te voorkomen voegden de Engelsen wijnalcohol toe aan de vaten met wijn. Daardoor stopte het gistingsproces van de wijn en werden niet alle suikers in de druiven in alcohol omgezet. Zo ontstond, eigenlijk min of meer toevallig, een bijzondere wijn met een heerlijk zoete smaak. De Britten waren zo enthousiast van deze smaak, dat het niet lang duurde voor er Engelsen zich gingen vestigen in de Douro streek , en dat verklaard dan ook weer waarom veel porthuizen Engelse namen hebben. Dus krijg je vraag een keer met triviant? Dan heeft u een antwoord! U zult uw tafelgenoten verbazen! 

Ben trouwens wel benieuwd , wanneer drinkt u liever port, voor-tijdens of toch….na het eten! Ik hoor het graag!

Salute

Reserveer nu via WhatsApp. Let wel op, wij hebben niet de hele tijd de telefoon in de hand want onze aandacht gaat uit naar onze gasten. Het kan soms dus even duren voor u antwoord krijgt.
Powered by